top of page

Scala van de africhting

Scala van de africhting

De meeste lessen die ik verzorg zijn privélessen, vaak bij de leerling thuis of op een afgesproken locatie. Ik geef instructie aan iedereen die inzet toont en gemotiveerd is. Het niveau van de ruiter is daarbij minder van belang.

 

 

Waar is mijn instructie op gebaseerd

Mijn instructie komt neer op het uitleggen en vooral toepassen van de klassieke rijkunst. Daarbij is het scala van de africhting onmisbaar. Verder loopt in alle lessen een stukje rust, controle/vertrouwen, als een rode draad door iedere les.

Het scala van de africhting:

  • Tact van de beweging

  • Ontspanning

  • Aanleuning

  • Impuls

  • Rechtrichten

  • Verzameling

 

1. Tact van de beweging
De zuiverheid in alle drie de gangen staat voorop. Tijdens de training is de controle hierop zeer belangrijk.  

 

2. Ontspanning is onmisbaar.

Hierbij bedoel ik de actieve ontspanning. Dit moet eigenlijk altijd vrij eenvoudig weer op te roepen zijn. Bij de fysieke ontspanning bedoelen we het volledig loslaten van de bovenlijn (vanaf zijn oren tot aan zijn staart), bij de mentale ontspanning bedoelen we de concentratie van het paard, gecontroleerd en op te roepen door de ruiter, en het vertrouwen overal langs te willen, zonder fysiek gespannen te raken.

 

3. Aanleuning
Aanleuning is de veerkrachtige spanning op de teugel, aangenomen door het paard, op initiatief van de ruiter. Aanleuning kan alleen ontstaan als bovenstaande twee punten aanwezig zijn en het paard met correcte hulpen van achter naar voren naar de hand toe wordt gereden. Daarbij streven we er naar om de druk op twee teugels zoveel mogelijk gelijk te verdelen. Een paard dat goed recht aan twee teugels is zal aan beide kanten zijn spieren gelijkmatig aanspannen en ontwikkelen en met beide achterbenen evenveel draagfase nemen (gelijke passen, zowel voor als achter!).

 

4. Impuls 
is de drang naar voren, opgewekt en gecontroleerd door de ruiter. Zonder impuls is er geen verdere africhting mogelijk.

 

5. Rechtrichten
is niets meer dan de voorhand recht voor de achterhand te zetten. Als een paard mooi van achter naar voren 'aan elkaar' gereden is en daarbij nog een klein beetje scheef is, wordt het daarna recht gericht. Het binnenvoorbeen en het binnenachterbeen bevinden zich nu op één lijn. Dit moet op beide handen getraind worden.

 

6. Verzameling
treedt op wanneer de achterhand van het paard gewicht over gaat nemen van de voorhand. Het paard buigt meer in zijn gewrichten van de achterhand en neemt door de hefboomwerking de voorhand vanaf de schoft mee naar boven. Verzameling ontstaat door het veelvuldig rijden van overgangen en tempowisselingen, mits door de ruiter correct uitgevoerd. Verzameling heb je nodig voor alle zijgangen, pirouettes, passage en piaffe.

Ongeacht het niveau willen we dat het paard onder controle is van de ruiter en durchlässig is. Dit is een duitse term waar we in Nederland niet echt een correct nederlands woord voor hebben. Dit houdt in dat het paard volledig is losgelaten, ontvankelijk is voor de hulpen van de ruiter en in staat om al het gevraagde uit te voeren.

  • Facebook Basic Black

© 2018 Beter paardrijden kun je leren

bottom of page